Uncategorized

Prima petrecere de Halloween

După cum ştiţi deja de pe Instagram, vineri a fost prima petrecere de Halloween a Mariei.

img_20171101_230437_zpseqiotwhu

Nu intru prea adânc în polemici pentru că articolul se vrea vesel… totuşi, dragilor, părerea mea este că ne cramponăm inutil pe tema „halloween-ul nu-i al nostru” şi, în loc să găsim partea drăguţă, ne blocăm în „sărbătoare care promovează satanismul”. Doamne fereşte ce cuvinte mi-au auzit urechile zilele astea. Până mai ieri ne doream să vină americanii… cred că să ne salveze de comunism… iar acum, când vin spre noi cu tot ce au… nu-i mai vrem… păi e bine aşa?

Revenind la oile noastre, fiecare e liber să sărbătorească sau nu această zi… şi la fel de liber să judece… sau nu… pe ceilalţi… dar hai să nu facem atâta caz din treaba asta… În plus, mama îmi povestea că îşi aduce aminte că şi pe vremea ei, acum 40 de ani, sculptau dovleci înfricoşători şi îi purtau pe post de felinare aprinse pe uliţele satului. Cine are poveşti în sensul ãsta, vă rog să nu vă sfiiţi în a le împărtăşi.

Ce ne dorim pentru copiii noştri?

Să evolueze, să îşi facă propriile sărbători – chiar şi aşa… împrumutate – să aibă propriile amintiri şi propriile experienţe, nu-i aşa? Nu vrem să trăiască aceleaşi momente ca cele pe care le-am trăit noi… trebuie să fim lângă ei dacă vor să sărbătorească Halloween, ThanksGiving sau Raksh Bandan (sărbătoare indiană – sărbătoarea fraţilor) – pe asta nu o ştiaţi, aşa-i? 😊

Eu ştiu că noi ne vom susţine copiii indiferent ce sărbătoare vor vrea să adopte… pentru că important este ce parte alegi să preiei şi să celebrezi.

Cum ne-am pregătit pentru petrecere

Pentru petrecerea de Halloween de la grădiniţă trebuia să sculptăm un dovleac şi să pregătim un costum.

Dovleacul l-am luat din Carrefour şi a fost amuzant să îl pregătim. I-am făcut un chip vesel si cu ochii curioşi … aşa cum este Maria 😊… pentru că noi am ales să sărbătorim cu zâmbet, fără să amintim de tenta macabră pe care o poate lua Halloween-ul. Maria nu a îndrăznit să bage mâna cu mine să scoatem seminţele… dar a fost acolo şi a supravegheat îndeaproape.

img_20171101_230346_zpsvr62lhs2

Costumul a fost… cumva… un cadou de la o persoană deosebită. Despre Mihaela v-am mai povestit şi AICI.

img_20171101_231039_zpsbuj5th6g

De data aceasta eram pregătită să mă mulţumesc cu ce îmi oferă magazinele… dar Buni a propus ceva special şi, deşi nu aş fi vrut să o pun la treabă pe Mihaela, am ascultat-o pe Buni şi aşa s-a născut Prinţesa Dovlecel.

img_20171101_230713_zpsgzrfqgtb

Costumul a fost croit cu îndemânare şi pricepere de însăşi Mihaela iar Maria a fost atât de încântată încât a trebuit să îl ascundem două zile… ar fi fost în stare să doarmă îmbrăcată cu el 😊.

Cum a fost petrecerea

Din fotografii şi din ce mi-a povestit Maria, am înţeles că s-au distrat, au dansat şi au cântat. A fost un fel de bal mascat şi pentru ea, un copil de 3 ani, a fost o petrecere reuşită. 😊

Nu cred că este corect faţă de copiii noştri să interzicem curente naţionale aş putea spune. Dacă grupa de la grădiniţă sau clasa de la şcoală alege să sărbătorească… cred că ar trebui să ne consumăm energia inspirându-i copilului nostru partea frumoasă, optimistă şi veselă a unui curent de genul Halloween, în loc să îi spunem că nu e sărbătoarea noastră şi nu trebuie celebrată şi, astfel, să îi scoatem în afara comunităţii din care el face parte câte 8 ore pe zi.

Nu vă setaţi copiii cu propriile idei… permite-ţi-le să aleagă ce vor să facă. Au doar 3 ani? Nu ştiu? Ba ştiu exact ce vor…

Sarcina noastră, ca părinţi, este să îi îndrumăm, să le arătăm frumuseţea în orice şi să îi lăsăm să aleagă. Au nevoie să înveţe din greşelile şi din experienţele proprii. 

Cu drag, mămica Mariei şi a lui Radu.

No Comments

 • Călător prin viață

  Si eu cand eram mica faceam felinar din dovleac, dar habar nu am de ce. Nu stiam de Halloween sau alte alea, nici macar nu cred ca aveam vreo zi anume in care ma lua tata sa.mi scobeasca dovleacul. Dupa culesul porumbului, ceva mai tarziu cand adunau dovlecii din gradina era bucurie mare ca stiam ca imi face felinar 😀

 • mamicasiautism

  Acum 25 de ani bunica imi facea felinare din pepeni. Ieseam in fata blocului si faceam concursuri, cel mai haios felinar, cel mai urat, cel mai infricosator. Nu cred ca avea nici o semnificatie obiceiul. Mai repede incercau sa ne tina ocupati pe afara avand in vedere ca atunci nu puteau sa scape de noi cu televizor si tableta, ca acum :). Ii mai foloseam noaptea cand se intrerupea lumina, inainte de ’89 si vroiam sa il asteptam pe bunic sa vina de la munca. Acum imi vine in cap o imagine, strazile erau luminate doar in case se lua lumina. In fine, nu vreau sa ma abat prea mult de la subiect. Sunt perfect de acord cu faptul ca nu trebuie sa le impunem copiiilor parerile noastre indiferent ca este vorba de sarbatori, culori preferate sau mai stiu eu ce. Este foarte important sa ii invatam sa se bucure de viata, de orice sarbatoare, de orice eveniment. Noi parca am uitat sa facem acest lucru si ne-am lasat cumva prinsi in stirile negative de la televizor, in barfele de la servici si in goana de a avea mai mult . De cand am baiatul am inceput sa privesc lumea prin ochii lui, din perspectiva lui si am devenit un om mai relaxat, mai cumpatat, mai vesel.

  • Mamica Mariei

   Asa e…. secolul vitezei ne face sa fim mai focusati pe lucrurile materiale si mai putin pe ceea ce conteaza cu adevarat in jurul nostru. Copiii sunt cei care ne pot salva… dar numai daca le permitem salvarea… 😘

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: